keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Babynest aka vauvanpesä

Babynestien diy-ohjeita on vilissyt blogeissa jo vuosia ja päätin heittää oman ohjeeni muiden joukkoon. Alkuperäinen babynest löytyy täältä, eli jos ompelu ahdistaa, voi vauvapesän ostaa valmiinakin.

Valtaosa diy-ohjeista menee suunnilleen samalla kaavalla ja mitoilla, joten en ole keksinyt pyörää uudelleen. Inspiraatiota olen saanut muun muassa täältä ja täältä.


Tarvitset:

(ompelukoneen)
puuvillakankaita 0,65 m ja 0,9 m 
(yhdestä kankaasta tehdessä 1 m riittää hyvin koko työhön)
vanulevyä 2 m TAI vanulevyä 30 cm ja reunoihin esim. tyynyistä vanua
kanttinauhaa 3 metriä
anorakkinyöriä/satiininauhaa 3 metriä
sirkkarenkaita (2 kpl)

Ostin siis naftisti kankaita, kun laskin, että niitä jää kuitenkin reilusti yli. Jos kankaassa on kuvio, niin 65 senttiä on siis pesän leveyden mukaan, jolloin kankaan kuvio kääntyy vaakaan. Tässä tapauksessa tähtikangasta voi käyttää molempiin suuntiin, joten sitä ostin tuon pienemmän määrän. Ja silti kangasta jäi, koska kankaan leveys on 150 cm. Vanulevyä jäi myös 0,6x2 m palanen, joten ihan toiseen babynestiin siitä ei riitä, mutta moneen vauvanpeittoon kyllä.


1. Pese ja silitä kankaat. Kankaissa on käsittelyaineita ja ties mitä, joten varsinkin vastasyntynyttä ajatellen, kivempi pestä kankaat jo ennen ompelua. Puuvillakankaat myös kutistuvat pesussa, joten parempi pestä valmiiksi. Silitys on toki vapaaehtoista, mutta kivempi ommella sileitä kankaita - ja valmista työtä lienee mahdoton silittää. ;)


2. Asettele kankaat päällekäin ja leikkaa suunnilleen kappale, joka vastaa muodoiltaan alla olevaa kuvaa.Käytä apuna mittaa ja esim. liitua. Jotta saat kurveista symmetriset, voit tehdä tämän kaavanpiirto-osuuden ensin vain toisella kankaalla, joka on taitettu keskeltä pituussuunnassa kahtia.

3. Aseta kappaleet oikeat puolet vastakkain ja ompele suoralla ympäriinsä. Jätä kuitenkin täyttöaukko alas (keltainen osuus kuvassa), jotta saat sivut että keskiosan täytettyä vanulla.
4. Tässä kohtaa ohje poikkeaa monista muista diy-ohjeista. Käännä työ oikeinpäin. Kanttia ei tässä vaiheessa tarvitse neulata työhön, mutta katso kuitenkin, että kanttia jää molemmista päistä alaraunassa reilusti ylitse. Ompele ensin kantin toinen reuna kappaleiden sauman päälle. Sen jälkeen voit ommella toisen reunan niin, että pidät nyörin kantin sisällä.
Tämä työvaihe helpottaa suuresti sitä tuskaa, että pujottelisit nyörin kujaan myöhemmin.


5. Leikkaa vanulevystä kolme noin 30x60 cm kokoista kappaletta. Pyöristä ylänurkat.
Vanulevystä tarvitaan lisäksi 60x200 cm pala, joka pyöritellään pötköksi.
6. Laita kolme levyä babynestin sisälle ja ompele noin 15 cm:n päästä reunoista niin, että ompelet osittain vanulevyn päältä. Alareuna jätetään edelleen ompelematta, mutta ompelin itse yhden vahvistussauman vanun päältä, että pysyisi paremmin paikallaan alareunastakin. Tämäkin vain sen vuoksi, ettei vanulevy ulottanut ihan kankaan reunaan saakka.
7. Tunge seuraavaksi kaksi metriä pitkä vanurulla pesän sivuille. Tässä kohtaa vanu voi olla näppärämpää kuin vanulevy, mutta yllättävän helposti sen rullan sai paikoilleen. Työvaiheesta ei ole kuvaa, sillä minulla oli molemmat kädet käytössä.

8. Kiinnitä sirkat. Käytin itse Prymin 11mm:n kokoisia sirkkoja, jotka kiinnitetään vasaralla. Hyvä ohjevideo löytyy youtubesta. Kiinnitin sirkat kanttinauhaan, kuten kuvasta näkyy. Sirkan ympäriltä jouduin ompelemaan kantin käsin.
9. Ompele/harsi alareuna kiinni ja viimeistele kanttinauhalla.10. Kiristä nyöri kiinni ja ta-daa! Babynest on valmis!

1 kommentti:

  1. Jos ei itseltä onnistu ompelu, niin Oulussa sijaitsevasta ompelimosta Miona design saa käymällä tai netin kautta tilattua ihanan babynestin, jossa päällinen on vauvalle parhaiten sopivaa luomupuuvillaa :-)

    http://www.mionadesign.fi/kauppa/item/9-babynest

    VastaaPoista